Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Θεία Λειτουργία στο Άγιον Όρος

Η θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αποτελεί συντόμευση της μεγαλύτερης θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου. Το κυριότερο μέρος της Θείας Λειτουργίας αποτελεί η ευχή της Αγίας Αναφοράς. Η ευχή αναγινώσκεται απ' τον Ιερέα ενώ οι Ιεροψάλτες ψάλλουν κάποιους ύμνους. Με την ανάγνωση της ευχής γίνεται η μεταβολή του άρτου και του οίνου σε σώμα και αίμα Χριστού. Έτσι, εκπληρώνεται ο λόγος του Κυρίου « Η ΣΑΡΞ μου ΑΛΗΘΩΣ εστί βρώσις και το ΑΙΜΑ μου ΑΛΗΘΩΣ εστι πόσις » ( Βλ. σχετικά Ιω. 6,50-55 ).

Στα παρακάτω βίντεος μπορείτε να παρακολουθήσετε Αγιορείτες μοναχούς των αδελφοτήτων των Δανιηλαίων και των Θωμάδων να ψάλλουν ύμνους σε ήχο Πλάγιο του Δευτέρου που έχουν συντεθεί απ' τον Κωνσταντίνο Πρίγγο.

Η λέξη « κατανύσσω » σημαίνει κατατρυπώ. Από αυτήν προέρχεται η λέξη « κατάνυξις » για να δηλώσει την συντριβή της καρδιάς, την ταπείνωση του πιστού μπροστά στο μεγαλείο του Θεού, την εσωτερική αυτή ενέργεια της καρδιάς που ενώνει τον πιστό με τον Θεό.

Ο Πλάγιος του δευτέρου ήχος είναι κατανυκτικότατος.

Το " Άξιον Εστίν " είναι σε ήχο πλάγιο του πρώτου, με φθορές όμως του πλαγίου Δευτέρου και χρόες. Το άκουσμα ομοιάζει προς αυτό του πλαγίου δευτέρου.




" Άγιος Άγιος Άγιος Κύριος Σαβαώθ, πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, Ωσαννά εν τοις Υψίστοις "



" Σε υμνούμεν, Σε ευλογούμεν, Σοι ευχαριστούμεν Κύριε, και δεόμεθά Σου, ο Θεός ημών "



" Άξιον εστιν ως αληθώς μακαρίζειν Σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον και παναμώμητον και Μητέρα του Θεού ημών. Την Τιμιωτέραν των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ, την αδιαφθόρως Θεόν Λόγον τεκούσαν, την όντως Θεοτόκον Σε μεγαλύνομεν "