Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

" OH HOLY NIGHT " ΑΠΟ ΤΟΥΣ KUTLESS

« Oh Holy Night »
από τους Κutless
Ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι
στη μέση του Τριωδίου!


« Είσαι με τα καλά σου; Έχεις τρελαθεί εντελώς; Τί στην ευχή έχεις στο μυαλό σου; ».
Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του φίλου μου, όταν του είπα πως ετοιμάζω μια χριστουγεννιάτικη ανάρτηση.
« Σε περίπτωση που δεν το έχεις αντιληφθεί », συνέχισε, « έχουμε ήδη μπει στη Μεγάλη Σαρακοστή. Όχι την άλλη, αυτή που προηγείται των Χριστουγέννων. Στη Μεγάλη. Πηγαίνουμε για το Πάσχα ρε φίλε. Δεν άκουσες το “ Κύριε των Δυνάμεων μεθ’ ημών γενού ”; Το “ Μεθ’ ημών ο Θεός ”; Αύριο είναι οι Χαιρετισμοί. Πού κολλάει η Χριστουγεννιάτικη ανάρτηση ρε τύπε »;


Δεν άκουγα τίποτε. Είχα πάθει την πλάκα μου απ’ την φοβερή ερμηνεία του « Oh Holy Night » απ’ τους εκπληκτικούς – όχι, δεν θα βαρεθώ να το λέω – KUTLESS.
Η αλήθεια είναι πως ήθελα να παρουσιάσω το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ τους την περίοδο των Χριστουγέννων, την περίοδο για την οποία κυκλοφόρησε το άλμπουμ. Όμως, ήμουν τόσο φορτωμένος με τόσο πολλές σκοτούρες, που δεν μπόρεσα. Άλλωστε, τότε δεν πρέπει να είχε κυκλοφορήσει και αυτό το βίντεο! Θα το είχα εντοπίσει και θα το είχα παρουσιάσει!

Άλλωστε, δεν κατάλαβα! Γιατί θα πρέπει να ακούμε τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων; Οι χριστουγεννιάτικες μελωδίες είναι οι ωραιότερες μελωδίες του κόσμου. Γιατί θα πρέπει να τις ακούμε μόνο ένα μήνα; Δεν είναι αυτό κουτό, δεν είναι αυτό περίεργο; Εμείς, πάντως, τις ακούμε τουλάχιστον από Νοέμβριο μέχρι Φεβρουάριο! Κι αν μας φανεί, τις παίζουμε και άλλοτε. Πού είναι το πρόβλημα;

Άλλωστε, τί είναι ο χρόνος; Κάτι το σχετικό και πεπερασμένο, κάτι το προσωρινό.
Εμείς στην Ορθοδοξία έχουμε τον Λειτουργικό χρόνο. Σε κάθε Θεία Λειτουργία, ο Ιερεύς, όταν τοποθετεί τον Αστερίσκο στο Δισκάριο λέγει τα λόγια: « Και ελθών ο αστήρ έστη επάνω ου ην το παιδίον » ( Μθ. 2,9 ). Και σε κάθε Θεία Λειτουργία ενθυμούμαστε όλη την πορεία του Ιησού Χριστού, απ’ τη Γέννηση μέχρι την Ανάσταση. « Δέσποτα Φιλάνθρωπε, Άγιος ει και πανάγιος και μεγαλοπρεπής η δόξα Σου, Ος τον κόσμον ούτως ηγάπησας, ώστε τον Υιόν Σου τον μονογενή δούναι, ίνα πας ο πιστεύων εις Αυτόν μη απόληται, αλλ’ έχη ζωήν αιώνιον. Ος ελθών και πάσαν την υπέρ ημών οικονομίαν πληρώσας… Μεμνημένοι τοίνυν … και πάντων των υπέρ ημών γεγενημένων…», λέει ο Ιερεύς στην Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Ξεχάσατε πως ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ χαιρετούσε τους πάντες όλο τον χρόνο με τα λόγια « Χριστός Ανέστη χαρά μου »;


Εμείς θέλουμε να γεννιέται ο Χριστός μέσα μας κάθε ώρα και κάθε ημέρα. Και θέλουμε να γεννηθεί ο Χριστός στις ψυχές όλων. Γι’ αυτό δεν παρουσιάζουμε και όλα αυτά τα βίντεος; Επομένως, ναι, θα παρουσιάσουμε το « Οh Holy Night » και ας είναι Μεγάλη Σαρακοστή!

Αλλά ας σχολιάσουμε λίγο και το τραγούδι, για το οποίο έκανα όλη αυτή την εισαγωγή.

Όταν είδα στο βιντεάκι πως οι KUTLESS είχαν ερμηνεύσει το συγκεκριμένο τραγούδι, για να πούμε την αλήθεια, το είδα με δυσπιστία το πράμα. Το « Oh Holy Night » είναι ένα αργό τραγούδι, που σηκώνει πολλά κόλπα, πολλά τσακίσματα στη φωνή, πολλούς λαρυγγισμούς. Συνήθως το ερμηνεύουν ντίβες που το στολίζουν με τις ωραίες φωνές τους τόσο πολύ, που στο τέλος γίνεται αγνώριστο. Αλλά όλη αυτή η διαδικασία ταιριάζει σ’ αυτό το τραγούδι. Γιατί είναι αργό και ήρεμο και μελωδικό. Εμείς ξεχωρίζουμε την ερμηνεία της Mariah – by the way, να’ ναι καλά η κοπέλα και να βγάλει και τρίτο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ – που το ερμηνεύει εκπληκτικά. Αλλά τί ροκ ερμηνεία να κάνεις σ’ αυτό το τραγούδι; Oι Kutless στο « Οh Holy Night »; Περίεργο, ήταν η πρώτη σκέψη μας. Γιά να δούμε, ήταν η δεύτερη.

Όταν παρακολούθησα το βιντεάκι, που κι εσείς θα παρακολουθήσετε, έπαθα την πλάκα μου. Δεν το συζητάω. Τέτοια ερμηνεία απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Οι τύποι πήραν ένα ήρεμο κλασικό τραγούδι και το έκαναν ροκ, χωρίς να το χαλάσουν, χωρίς να αφαιρέσουν τίποτε σε μελωδικότητα, σε συναίσθημα, σε προσευχητική διάθεση. Και αυτό είναι κάτι που μόνο οι KUTLESS θα μπορούσαν να κάνουν.

Τα σχόλια στο youtube είναι διθυραμβικά. Οι youtubistas δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους. To δημοφιλέστερο σχόλιο έχει ως εξής; « You guys rocked this song out of the park » ( Αλήθεια, πώς στην ευχή να το μεταφράσεις αυτό; ).
Εμείς δεν θα πούμε τίποτε άλλο. Εκτός από…

KUTLESS FOR EVEEEEEER!!!

Και

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!