Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ - ΔΑΝΙΗΛΑΙΟΙ - ΘΩΜΑΔΕΣ






Τα θέματα Βυζαντινής Μουσικής που έχουμε παρουσιάσει μέχρι σήμερα δεν είναι πολλά. Και αυτό γιατί έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για το γνήσιο Βυζαντινό ύφος και πολύ αυστηρά κριτήρια για την επιλογή των σχετικών θεμάτων. Μέχρι σήμερα έχουμε παρουσιάσει ερμηνείες των μεγάλων πατριαρχικών διδασκάλων της Βυζαντινής Μουσικής, Κωνσταντίνου Πρίγγου και Θρασύβουλου Στανίτσα και ερμηνείες των αδελφοτήτων των Δανιηλαίων και των Θωμάδων του Αγίου Όρους.

Οι Δανιηλαίοι και οι Θωμάδες είναι, σήμερα, κατά τη γνώμη μας, οι καλύτεροι ερμηνευτές της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Αν κάποιος παρακολουθήσει ένα πανηγύρι στο Άγιον Όρος με ψάλτες μοναχούς από τις εν λόγω αδελφότητες, θα καταλάβει τί λέω. Δεν θέλουμε να αδικήσουμε τους υπόλοιπους αγιορείτες Ιεροψάλτες οι οποίοι είναι και αυτοί αξιολογότατοι ερμηνευτές και βαδίζουν στα χνάρια των παλαιών Ιεροψαλτών της Αγιορείτικης Ψαλτικής Παράδοσης. Αλλά πιστεύουμε πως η προσφορά των Δανιηλαίων και των Θωμάδων στην Ψαλτική Τέχνη πρέπει να εξαρθεί.

Δυστυχώς, είναι λίγα τα βίντεος που κυκλοφορούν στο youtube με ερμηνείες αυτών των μοναχών. Μόλις εντοπίσαμε ένα καινούργιο βίντεο, σπεύσαμε να το παρουσιάσουμε. Είναι από την Πανήγυρη του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Το μοναστήρι κάλεσε τους Δανιηλαίους και τους Θωμάδες για να προσδώσει αίγλη και αγιορείτικο χρώμα στο πανηγύρι. Και ΑΡΙΣΤΑ έπραξε. Οι ακολουθίες μεταδόθηκαν απ' τον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε, που κάνει πολύ καλή δουλειά. Παρουσιάζουμε τα βίντεος και παραπέμπουμε σε ιστοσελίδες με τον βίο του Αγίου και αρχεία για κατέβασμα.



ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ






ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ





ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ






ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ( DOWNLOAD )