Τρίτη 28 Μαΐου 2013

JOHN WU - ΑΝΑΠΟΔΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΡΑΠ







Μόλις κυκλοφόρησε το τέταρτο άλμπουμ του Κύπριου Χριστιανού Ράπερ John Wu, γνωστού και ως MASTERMIND.  
 
Πολλοί, βέβαια, όταν ακούν για χριστιανικό ραπ, είναι διστακτικοί. Ορθόδοξο ραπ; Μα ταιριάζει; Είναι δυνατόν; Ε, λοιπόν, ναι είναι! Αν έχεις αμφιβολίες, άκουσε αυτό το άλμπουμ. Και θα δεις πως έχω δίκιο.
 
Σε μια ανάρτησή μας για κάποιον άλλο χριστιανό ράπερ, τον Βασίλη Γουρνάρη, νέο παιδί, καινούργιο στο χώρο, έγραψα τα εξής σχετικά με τη χριστιανική ραπ!

 « Η μουσική ΡΑΠ, αν το καλοσκεφτούμε, δεν είναι, ακριβώς, μουσική. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έμμετρη ή ρυθμική απαγγελία ( με αλλαγές βέβαια στο ρυθμό ) που συνοδεύεται από διάφορα μουσικά μοτίβα. Είναι περισσότερο απαγγελία. Είναι δήλωση. Αυτό που κυριαρχεί είναι οι στίχοι. Όχι η μουσική. Η μουσική συνοδεύει. Ο στίχος έχει προτεραιότητα.
 
Είναι, λοιπόν, φυσικό, η ραπ να ελκύει ανθρώπους προβληματισμένους, ανθρώπους που θέλουν να δηλώσουν κάτι, που θέλουν να πουν κάτι, ή μάλλον που θέλουν να φωνάξουν δυνατά κάτι. Θέλουν να κάνουν μια δήλωση. Επομένως, όποιος θέλει να κάνει μια δήλωση, να δώσει ένα μήνυμα, και θέλει να το κάνει μέσω της μουσικής, είναι πολύ πιθανότερο να επιλέξει τη ραπ. Όχι πως δεν υπάρχει προβληματισμός και ωραίος στίχος και στα άλλα είδη μουσικής. Αλλά η ραπ έχει αυτό το χαρακτηριστικό, δίνει την προτεραιότητα στο στίχο.
 
Επίσης, η ραπ είναι η μουσική της διαμαρτυρίας. Είναι η μουσική που ταυτίστηκε με την σύγκρουση με το κατεστημένο, και, για να είμαστε ειλικρινείς, έχει οργή μέσα της, σαν είδος μουσικής. Ακόμη και ο τρόπος ερμηνείας είναι λίγο επιθετικός, έχει αγανάκτηση, αντίδραση, που φτάνει μέχρι και την απειλή. Καλά, στην κοσμική ραπ πολλές φορές το πράγμα καταλήγει σε γελοιότητες και υποκουλτούρα, εκεί βλέπεις οργή, εν πολλοίς αδικαιολόγητη, και, συχνά, υποκριτική. Τί διαμαρτύρεσαι ρε τύπε, αφού τα έχεις οικονομήσει για δέκα ζωές; Ποιόν δουλεύεις; Είναι η εμπορευματοποίηση. Βέβαια, έχει και η κοσμική ραπ καλά τραγούδια. Ας μην είμαστε άδικοι. Αλλά ας επανέλθουμε σ' αυτό που λέγαμε. Έχεις μια κοινωνία σε αποσύνθεση, σε φθορά, σε κατρακύλα, έχεις μια Ελλάδα να χτυπιέται από παντού, έχεις μια Εκκλησία να σφυροκοπείται με λύσσα, έχεις μια ζωή, που θέλουν να στην κλέψουν, να στη χαλάσουν, βλέπεις όλη αυτή την αδικία και τη διαφθορά, και θέλεις να φωνάξεις. Πώς θα διαμαρτυρηθείς; Με κοντσέρτο για τρία βιολιά και πιάνο; Με μουσική δωματίου; Με λαϊκοπόπ και ρεμπετοτζάζ; Μάλλον όχι. Θα διαλέξεις κάποιο επιθετικό είδος μουσικής, δυνατό, ένα είδος μουσικής σαν την ραπ. Και έχουμε την αίσθηση, πως όσο πιο πολύ βαδίζει η κοινωνία προς την αποχριστιανοποίηση και την ηθική αποσάθρωση, τόσο η διαμαρτυρία θα γίνεται πιο δυνατή, πιο ροκ.
 
Και, βέβαια...  Η νεολαία μεγαλώνει πια μ' αυτή τη μουσική. Και εκφράζεται μέσα απ' αυτή τη μουσική. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Και, είτε μας αρέσει είτε όχι, αν θέλεις να περάσεις κάποια θετικά μηνύματα στη νεολαία, πρέπει να μιλήσεις στη γλώσσα της. Και πολλοί νεολαίοι μιλούν σήμερα τη γλώσσα της ραπ ».
( Δες όλη την ανάρτηση εδώ)
 
 

 


Πολύ ωραία θέτει το ζήτημα και ο Γιάννος Wu σε ένα στίχο του: « Με ανορθόδοξο τρόπο φέρνω ορθόδοξο φως! »Κάτι ανάλογο λένε σε τραγούδι τους και οι Χριστιανοί Ράπερς Αρτέμης Ευθύμης, που αυτοπροσδιορίζονται ως « λυκόσχημοι αμνοί ». Αλλά αρκετά είπαμε για τη συμβατότητα της ραπ με το χριστιανικό μήνυμα. Αυτά τα θέματα δεν τελειώνουν ποτέ. Ας πούμε δυό λόγια για το άλμπουμ.
  
Αυτό το άλμπουμ κατ' αρχήν και πέρα από όλα τα άλλα, είναι ένα δώρο για τον καθένα μας! Γιά σκέψου λίγο, αναγνώστα! Πότε ήταν η τελευταία φορά που σου έδωσε κάποιος κάτι, χωρίς να περιμένει κάποιο αντάλλαγμα; Ναι, ενίοτε, συμβαίνει, αλλά όχι και τόσο συχνά, να πάρει!
 
Αν σκεφτούμε και τις περιστάσεις που περνά η πατρίδα μας, τί να πεις! Ζούμε σε μια εποχή που όλοι τα θέλουν από μας όλα! Μας κλέβουν όχι μόνο το πορτοφόλι μας, τον ορυκτό μας πλούτο, αλλά και την αξιοπρέπεια, τη φωνή, μας κλέβουν τη ζωή, την ελπίδα, τα όνειρα, και θέλουν να κλέψουν και την ψυχή μας, ναι, το σημαντικότερο, την ψυχή μας! Και σ' αυτή την καταραμένη εποχή, έρχεται αυτό το παιδί και σου δίνει το άλμπουμ του δωρεάν. Σκέψου πόσο χρόνο, κόπο και χρήμα κατέβαλλε ο Γιάννος για να κάνει αυτό το άλμπουμ. Και, όμως, στο δίνει δωρεάν! Είναι μια κίνηση που δεν μπορεί παρά να σε συγκινήσει. Και είναι, ταυτόχρονα, και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.
 
 
 
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ
« ΑΝΑΠΟΔΟΣ ΚΟΣΜΟΣ »
ΑΠΟ ΕΔΩ 
 
Και, βέβαια, το σημαντικότερο δεν είναι η μουσική που σου δίνει. Που βέβαια, όπως είπαμε, θέλει κόπο και χρόνο και χρήμα, να συνθέσεις τα τραγούδια, να ταιριάξεις τη μουσική, να κάνεις την ηχογράφηση. Είναι, κυρίως, τα μηνύματα που σου δίνει, οι ιδέες του. Ο Γιάννος κάνει κατάθεση ψυχής. Και λέει τα πράγματα με το όνομά τους με τρόπο απλό και ευθύ, με λόγια  σταράτα! Σου λέει αλήθειες! Όταν, όποιο κανάλι και αν κοιτάξεις, θα ακούσεις και θα δεις ψέματα. Πολλά, πολλά ψέματα, όμορφα σερβιρισμένα ψέματα, με τέχνη διατυπωμένα, και καθώς πρέπει ψέματα, και πολιτικώς ορθά! Ο Γιάννος σου λέει την αλήθεια χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις. Τσαλακώνει την εικόνα του, καλώντας σε να κάνεις κι εσύ το ίδιο, για να μετανοήσεις στη συνέχεια και να αλλάξεις τρόπους και ζωή. Σου δείχνει τον δρόμο, που οδηγεί σ' αυτόν που είναι ο δρόμος, που είναι Η ΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ! Σε αφυπνίζει ο Γιάννος. Και δίνει μια ομολογία που δεν την ακούς συχνά στις μέρες μας. Τί νομίζετε; Αυτό το άλμπουμ είναι ένα κήρυγμα, είναι μια εξομολόγηση, μια μαρτυρία της αλήθειας, μια προφητική φωνή! Γιατί όποιος μαρτυρεί την αλήθεια, έχει προφητική φωνή! Θα σου πει και τα εσχατολογικά του, θα σου δώσει κι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ένα μήνυμα ελπίδας. Αυτό το άλμπουμ τα έχει όλα.

 
 
 
 


Αλλά και από μουσική άποψη αυτό το άλμπουμ είναι άψογο, είναι ώριμο και ολοκληρωμένο. Επίσης, είναι πολύ πιο κοντά στη Βυζαντινή Μουσική Παράδοση από προηγούμενα άλμπουμς του καλλιτέχνη. Σε κάποια τραγούδια οι Ραπ στίχοι συνδυάζονται με ήχο δεύτερο, πλάγιο του δευτέρου και βαρύ! Θα ακούσεις και το τάλαντο, θα ακούσεις και το τεριρέμ και άλλους ύμνους! Τα έχει όλα! Μια χαρά! Συγχαρητήρια αξίζουν και σε όσους συνεργάστηκαν με τον Γιάννο, όπως τον Jamster AKA Seraphim, τον Βασίλη Χατζηνικολάου, τους Lyrical Eye, Empne, Case Closed, Unkle Festa, Dynarhymes, Belgrade Syndicate, DJ Lethal Skillz, Ισχύς κ.α.

 
 
Πιστεύω πως αυτό το άλμπουμ πρέπει να ακουστεί από όλους, κυρίως από τους νέους βέβαια, αφού μιλάει τη γλώσσα τους, αλλά και όχι μόνο από αυτούς. Στείλτε emails με την ηλεκτρονική διεύθυνση από όπου οι φίλοι σας θα μπορέσουν να κατεβάσουν το άλμπουμ. Ανεβάστε σχετικές αναρτήσεις στα ιστολόγια ή τις ιστοσελίδες σας, ή ό,τι άλλο έχετε! Διαφημίστε το καλό, σε μια εποχή που μόνο το κακό διαφημίζεται, ενώ το καλό πολεμείται και περιθωριοποιείται μεθοδικά από το σύστημα. Αγοράστε το άλμπουμ. Στηρίξτε τον καλλιτέχνη με όποιο τρόπο μπορείτε! Γιατί είναι δίκαιο και πρέπει το καλό να επαινείται, να στηρίζεται και να επιβραβεύεται!  
  
 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ
ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥ JOHN WU
« ΑΟΡΑΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ »
ΑΠΟ ΕΔΩ 
 
Μπράβο στο John Wu! Χρειαζόμαστε κι άλλους τέτοιους τύπους!

 
 
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ JOHN WU
 
 
 
 
 
 

 

- Ο δίσκος σου "Αόρατος Πόλεμος" είχε πολύ πρωτότυπο στίχο. Μιλούσε για την θρησκεία, τον Ιησού Χριστού και την παγκοσμιοποίηση. Γιατί διάλεξες αυτή τη θεματολογία;
Το γεγονός ότι είμαι Κινεζοκυπριακής καταγωγής, εξού και το επίθετο Wu (δεν το έχω κλέψει), έχω μεγαλώσει επηρεαζόμενος από δυο διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες και από μικρός άρχισα να ψάχνω και να μελετώ όλες τις θρησκείες, φιλοσοφία και θεωρίες για να βρω από μόνος μου αν είναι πραγματικά από τον Θεό, αν υπάρχει τελικά θεός και πιο είναι το νόημα της ύπαρξης μας σ' αυτόν το κόσμο. Μετά από χρόνια έρευνας κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μόνο η αγία γραφή είναι πραγματικά από το θεό και ότι υπάρχει και μια οργανωμένη προσπάθεια κάποιων σκοτεινών δυνάμεων και μυστικών οργανώσεων να προετοιμάσουν την νέα τάξη πραγμάτων η οποία έχει σαν τελικό στόχο την έλευση του αντίχριστου και το χάραγμα όλων των ανθρώπων με το σφράγισμα του διάβολου. Όλα αυτά είναι προφητευμένα στην αγία γραφή και μπορεί σε κάποιους να φαίνονται παράξενα και παράλογα όλα αυτά άλλα έτσι έχουν τα πράγματα και αυτές τις εμπειρίες και γνώσεις μου ήθελα να εκφράσω μέσα από τους στίχους μου.

- Το ραπ συνήθως μας έχει συνηθίσει σε πιο ωμούς στίχους. Δε φοβήθηκες μήπως σε χαρακτηρίσουν "παιδί του κατηχητικού";
Πιστεύω ο χαρακτηρισμός αυτός είναι έκτος πραγματικότητας. Ποτέ δεν ήμουν παιδί του κατηχητικού μάλλον θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο. Είμαι 27 ετών και μέχρι τα 24 μου ζούσα μια εντελώς άσωτη ζωή, μέχρι που ανακάλυψα τον θεό, βρήκα την αλήθεια που για χρονιά έψαχνα και μετά από κάποια συνταρακτικά θαύματα που έκανε ο θεός στην ζωή μου βλέποντας ότι για χρονιά έψαχνα να τον βρω, αποφάσισα να αλλάξω τρόπο ζωής και μέσα από την μουσική να λέω μόνο πράγματα αληθινά και όχι μάταια.

- Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα που θες να περάσεις στους ακροατές σου;
Ότι ζούμε στις έσχατες μέρες, τα πάντα είναι σχεδόν διεφθαρμένα και κάπου πρέπει να ξυπνήσουμε, να ξεφύγουμε από τον υλισμό και όλα τα μάταια που μας περιτριγυρίζουν και να επιστρέψουμε στο θεό, γιατί μόνο κοντά του μπορούμε να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι και να σωθούμε τη μέρα της κρίσεως.

- Είχες ιδιαίτερες δυσκολίες στην κυκλοφορία του δίσκου σου;
Το album το είχα έτοιμο στις αρχές του 2002. από τότε έψαχνα να βρω δισκογραφικές εταιρίες για να το κυκλοφορήσω άλλα όλες μου έκλεισαν την πόρτα λόγο της θεματολογίας του album. Μου έλεγαν ότι είχα ταλέντο και αν κάποτε κάνω κάτι πιο εμπορικό για να διασκεδάζει ο κόσμος τότε ευχαρίστως θα το κυκλοφορούσαν. Βασικά δεν θέλουν τον κόσμο να σκέφτεται και να προβληματίζεται άλλα να διασκεδάζει και να διαφθείρεται με λογία χωρίς νόημα που δεν έχουν τίποτα απολύτως να προσφέρουν. έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω το δικό μου label "NARROW PATH" και να το κυκλοφορήσω μόνος μου, κάτι το οποίο μου φαινόταν αδύνατο να καταφέρω άλλα με τη βοήθεια του θεού έγινε δυνατό.

- Πως αντιμετωπίζεται ως τώρα η δουλειά σου; Υπάρχει αναγνώριση;
Έχω κάνει κάποιες εμφανίσεις στη τηλεόραση και κάποιες συναυλίες και ο κόσμος που μ' άκουσε ενθουσιάστηκε από την δουλειά μου. Στα δισκάδικα το cd άρχισε να κάνει πωλήσεις και αυτό δείχνει ότι κάποιοι το εκτίμησαν. Με έχουν προσεγγίσει και 3 γνωστά ελληνικά συγκροτήματα για μελλοντική συνεργασία και για μένα αυτό ήταν πολύ ευχάριστο και ενθαρρυντικό.

- Πιστεύεις ότι η επαφή του καλλιτέχνη με το κοινό είναι σημαντική; Και αν ναι πως σκοπεύεις να επικοινωνείς με τους ραπάδες στην Ελλάδα;
Η επαφή του καλλιτέχνη με το κοινό είναι σημαντικότατη. Στην Κύπρο έχω κάνει κάποια προώθηση και κάποιες συναυλίες και σκοπεύω να συνεχίσω μέχρι τα Χριστούγεννα. Στον ελληνικό χώρο όμως για μένα τα πράγματα είναι δύσκολα, γιατί λόγω της μη ύπαρξης δισκογραφικής εταιρίας που να με υποστηρίζει και λόγο κάποιων δυσκολιών που δεν μου επιτρέπουν να εγκαταλείψω την Κύπρο μου είναι σχεδόν αδύνατο να έχω επαφή με το ελληνικό κοινό. Γνωρίζω όμως ότι το hiphop.gr έχει δύναμη στον ελληνικό χώρο και πιστεύω ότι σιγά σιγά ο κόσμος θα ακούσει και θα μάθει για τον "Αόρατο Πόλεμο".


( όλη η συνέντευξη εδώ )