Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ο ΡΟΚΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - Π. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ









The-Fly3


Themi Adams – Ο Ελληνοαυστραλός π. Θέμιστοκλής Αδαμόπουλος

όταν ήταν στους The Flies μαζί με τον Mick Jagger των Rolling Stones
2490780-3






Συνεντεύξεις στο π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλου (Fr. Themi Adams) στά αγγλικά
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΜΟΡΡΙΣ
Όταν ένα πρωί ο νεαρός Θέμης είπε στη μητέρα του ότι «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού», δίνοντάς της μια γεύση του νέο μαρξισμού, εκείνη έκανε έντρομη το σταυρό της και πήγε στο εικονοστάσι να προσευχηθεί. Ο Θέμης ήταν στο πρώτο έτος της Σχολής Εμπορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, σπουδές που δεν επρόκειτο όμως να ολοκληρώσει. Πολιτικές Επιστήμες και Φιλοσοφία ήταν οι σχολές που τον εξέφραζαν τότε περισσότερο, θα πει σήμερα. Συνάμα, επηρεασμένος από τη μουσική των «Beatles» και των «Rolling Stones», σχημάτισε το group «The Flies».

«Σκέφτηκα ότι αφού τα σκαθάρια έχουν τόση επιτυχία, γιατί όχι και οι… μύγες. Το κλίμα ήταν κατάλληλο και το εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο. Είχαμε μεγάλη επιτυχία. Δίναμε κονσέρτα σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, πάντοτε σε ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες. Το αποκορύφωμα όταν καλεστήκαμε να παίξουμε με τους “Rolling Stones” στην πρώτη τους τουρνέ στην Αυστραλία το 1965 στο Palais Theatre της St.Kilda. Δίπλα στον Mick Jagger, ήταν απίστευτο… αλλά αληθινό».

Συνάμα, έπαιρνε μέρος σε κινητοποιήσεις νέων για να σταματήσει ο πόλεμος στο Βιετνάμ, ενδιαφερόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος, υποστήριζε το κίνημα των γυναικών και μελετούσε με πάθος τα διάφορα θρησκεύματα, προσπαθώντας να βρει απάντηση στα υπαρξιακά ερωτήματα που τον βασάνιζαν. «Το 1972 παρατώ τα πάντα, ακαδημαϊκή καριέρα, τίτλους, φιλοδοξίες, οράματα και ξαναγυρίζω στην ορθοδοξία. Έβλεπα το έργο της Μητέρας Τερέζας και παρ’ ότι η πανεπιστημιακή μου θέση μού εξασφάλιζε ένα καλό μισθό, ένοιωθα φτωχός, πάμφτωχος».

themi-adams

Ο π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, ο ιεραπόστολος της Κένυα & της Σιέρα Λεόνε της Αφρικής
ΜΙΑ ΝΕΑ ΖΩΗ

«Αρχίζω τότε μια νέα ζωή. Έχοντας στις αποσκευές μου το ακαδημαϊκό μου παρελθόν, αρχίζω να μελετώ τη Θεολογία. Παίρνω το πτυχίο μου από την Καθολική Θεολογική Σχολή «Corpus Christi» και μετά, με την καθοδήγηση του αρχιεπισκόπου Στυλιανού, φοιτώ στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη. Συνάμα, μελετώ την Εβραϊκή και Αρχαία ελληνική στο Πανεπιστήμιο Harvard. Στη συνέχεια, παίρνω το δοκτορά μου στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Princeton και γυρίζω στην Αυστραλία, όπου από το 1988 μέχρι το 1998 δίδασκα στη Θεολογική Σχολή του Sydney «Άγιος Αντρέας», καθώς επίσης και στο Πανεπιστήμιο του Sydney Θεολογία και την Αρχαία Αιγυπτιακή Γλώσσα, την Κοπτική. Ως ακαδημαϊκός, είχα μέλλον. Δεν ήμουν, όμως, ικανοποιημένος. Παρακολουθούσα το έργο της Μητέρας Τερέζας και ένοιωθα ένα τεράστιο κενό μέσα μου. Δεν ήμουν με το φτωχό. Δεν χρειάστηκε τότε να παλέψω καθόλου με τον εαυτό μου. Μέσα μου φούντωσε ένας πόθος να είμαι δίπλα στους φτωχούς και να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να είναι η ζωή τους πιο ανθρώπινη. Ένιωσα ότι όλες αυτές οι γνώσεις οδηγούσαν σ’ αυτόν τον δρόμο. Αυτή ήταν η ουσία. Ζήτησα τότε από τον σεβασμιότατο την ευλογία του ν’ αρχίσω ιεραποστολή στην Αφρική. Το 1999 ξεκινώ το έργο μου στην Κένυα με την εντολή του μακαριοτάτου πατριάρχη Αλεξανδρίας και πάσης Αφρικής, Πέτρου, αφού φρόντισε να χειροτονηθώ διάκος, ιερέας και μετά αρχιμανδρίτης».

Εκεί ιδρύει το πρώτο πανεπιστημιακό ορθόδοξο κολλέγιο, το Orthodox Teacher’s College of Africa.

«Πιστεύω ότι η μόρφωση είναι το μεγαλύτερο όπλο του ανθρώπου στη ζωή. Αν θέλεις να βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου, να τού μάθεις την τέχνη να ψαρεύει και όχι να του δίνεις το ψάρι έτοιμο. Στο κολλέγιο προετοιμάζαμε νέους να γίνουν δάσκαλοι Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Στη συνέχεια, εισαγάγαμε και τον κλάδο της Κοινωνιολογίας».

Το επόμενο βήμα στο τεράστιο έργο του ιεραπόστολου που έχω απέναντί μου σήμερα, είναι «να χτίσουμε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό για τα παιδιά των πολύ φτωχών που δεν μπορούν να πάνε σχολείο γιατί τα πόδια τους είναι γυμνά και τα στομάχια τους άδεια».

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Ρούχα, παπούτσια, συσσίτιο, όχι απαραίτητα μ’ αυτή τη σειρά, στα παιδιά και αμέσως μετά η φροντίδα της γυναίκας που «είναι το μεγαλύτερο θύμα στην Αφρική. Είναι η καρδιά της οικογένειας. Ο άντρας μπορεί να έχει δυο και τρεις γυναίκες και να κάνει παιδιά με όλες. Η γυναίκα είναι εκείνη η οποία πουλά ακόμη και το κορμί της για ένα κομμάτι ψωμί, ώστε να μην πεθάνουν τα παιδιά της από την πείνα. Γι’ αυτό ανοίξαμε Σχολή Ραπτικής, όπου οι γυναίκες μάθαιναν την τέχνη και κέρδιζαν το ψωμί τους τίμια».

Από την Κένυα, το 2007, ο νέος πατριάρχης Θεόδωρος, που παρακολουθεί από κοντά το έργο του ιεραπόστολου και ανθρωπιστή Θέμη Αδαμόπουλου, του δίνει εντολή να πάει στη Δυτ. Αφρική, στη Sierra Leone, όπου ο εμφύλιος πόλεμος 12 ολόκληρων χρόνων έχει ισοπεδώσει τον τόπο και έχει αφήσει πίσω του φρικιαστικές εικόνες. Παιδιά ακρωτηριασμένα, πρόσωπα και κορμιά παραμορφωμένα, άνθρωποι που ζουν στους δρόμους και αφήνουν την τελευταία τους πνοή εκεί. Ο θάνατος είναι μέρος της καθημερινής τους ζωής. «Ζει» εκεί δίπλα τους κι ανάμεσά τους.

«Εκεί χτίζουμε ένα χωριό για 100 ανάπηρους που ζητιάνευαν στους δρόμους και η αστυνομία τους κυνηγούσε και τους έδιωχνε από παντού. Ξεκινήσαμε με την εκκλησία Άγιος Μωϋσής ο Αφρικανός, στην περιοχή Waterloo, Τεχνική Σχολή Ξυλουργικής και Ραπτικής, σπίτια, κλινική και σχολεία.

Στο Freetown, την πρωτεύουσα της Sierra Leone, ιδρύσαμε το πρώτο σχολείο για 1.200 παιδιά, όπου διδάσκουν 60 δάσκαλοι. Του χρόνου θα ιδρύσουμε Ορθόδοξο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο για τους φτωχούς. Υπάρχουν παιδιά που έχουν τα προσόντα, δεν έχουν όμως τη δυνατότητα να πάνε ούτε στο δημοτικό. Οφείλουμε να τα βοηθήσουμε».

ΟΙ γυναίκες στις φυλακές του Freetown, είναι εκείνες που θα τραβήξουν στη συνέχεια την προσοχή του και θα φροντίσει για την αποκατάστασή τους μετά την αποφυλάκισή τους: «Αν δεν έχουν μια δουλειά έντιμη, δεν αποκλείεται να καταλήξουν πάλι εκεί. Έτσι, φροντίζω να κάνουν εκεί μέσα μαθήματα ραπτικής και όταν βγουν τούς δίνω μια δική τους ραπτομηχανή».

Το επόμενο βήμα του είναι να δώσει χέρια και πόδια στα ακρωτηριασμένα παιδιά: «Είναι το πιο φρικτό θέαμα, τα πιο τραγικά θύματα του πολέμου. Μέχρι του χρόνου ελπίζω να είναι έτοιμη η κλινική που θα δώσει τεχνητά χέρια και πόδια σε χιλιάδες παιδιά και νέους για να επιβιώσουν και να πάρουν πίσω την αξιοπρέπειά τους. Σήμερα ζητιανεύουν και εκδιώκονται από την αστυνομία».

Στο εύλογο ερώτημα «από ποιους στηρίζεται οικονομικά ένα τόσο μεγάλο έργο», πληροφορούμαστε ότι στην Αυστραλία υπάρχουν δύο μεγάλοι φιλανθρωπικοί οργανισμοί οι «Paradise Kids for Africa» και «Light of the World Australia» που έχουν επιτροπές σε όλες τις πόλεις της Αυστραλίας γι’ αυτόν το σκοπό. Επίσης, στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη στήριξη από Χριστιανικές Αδελφότητες. Μια από αυτές είναι ο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός».
img_1470-1 
Οι The Flies που ίδρυσε ο Themi Adams

ο μετέπειρα πατήρ Θέμης Αδαμόπουλος (Fr. Themi Adams)

ιεραπόστολος της Sierra Leone της Αφρικής
Father-Themi-in-a-moment-of-thought-by-the-sea-near-Waterloo-Sierra-Leone1-940x412-1

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ

Το 2012 ο Luke Gasser, Σουηδός τραγουδοποιός γύρισε ένα ντοκυμαντέρ με τον τίτλο, " The Making of Jesus Christ ". Ο Gasser επέλεξε αυτόν τον τίτλο κατ' επίδρασιν της συνήθειας να γυρίζονται βίντεος απ' τα γυρίσματα διαφόρων τηλεοπτικών ή κινηματογραφικών παραγωγών, με πλάνα πίσω από τα παρασκήνια κ.τ.λ.. Αυτά τα βίντεος έχουν τον τίτλο " The Making of  ... " π.χ. The making of Star Wars κ.ο.κ.. Ο Gasser ήθελε να δείξει με αυτόν τον τίτλο πως ήθελε να εισχωρήσει στην εποχή του Ιησού Χριστού, να καταλάβει ακριβώς ποιός ήταν, τί έγινε τότε κ.τ.λ..





Όσοι παρακολουθούν το ιστολόγιό μου γνωρίζουν πως δεν εκτιμώ καθόλου τα ντοκυμαντέρ που γυρίζονται για τον Χριστό. Τα πλείστα εξ αυτών είναι άθλια, χείριστης ποιότητος, με αντιχριστιανικό μήνυμα κ.τ.λ.. Φαίνεται πως το ντοκυμαντέρ του Gasser δεν αποτελεί εξαίρεση. Απ' τα λίγα πλάνα που είδα διαπίστωσα πως η σκηνοθεσία, όσον αφορά τουλάχιστον τις δραματοποιημένες σκηνές του βίου του Χριστού, είναι άθλια, το κάστιγκ δε είναι ακόμη χειρότερο. Αν προσθέσεις σ' αυτά και το γεγονός πως ο Gasser παίρνει συνεντεύξεις από " φωστήρες " σαν τον Paul Verhoeven, ή κάτι δυτικούς θεολόγους που δεν πιστεύουν καλά καλά οι ίδιοι, ξέρεις περίπου τί να περιμένεις. Στη μοναδική σχετική κριτική που βρήκα στο διαδίκτυο διάβασα πως το ντοκυμαντέρ τελικά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, δηλαδή ο Ιησούς Χριστός μπορεί να ήταν ο Θεός, μπορεί και να ήταν ένας απλός άνθρωπος. Όπως τα περισσότερα ντοκυμαντέρ. Μια απ' τα ίδια.





Αυτό, όμως, που μου έκανε εντύπωση είναι το τραγούδι που ο Gasser κυκλοφόρησε με αυτό το ντοκυμαντέρ. Το ντοκυμαντέρ ονομάζεται " FIRE ON MY MIND " και σ' αυτό ο σουηδός τραγουδοποιός φαίνεται να εκφράζει μια ειλικρινή πνευματική δίψα και αναζήτηση. " Χρειάζομαι φωτιά στο μυαλό μου " τραγουδά, και είναι σαν να εκφράζει τον σύγχρονο δυτικό άνθρωπο, που έχει κουραστεί απ' τον υλισμό και τον στείρο ορθολογισμό και ζητά το κάτι παραπάνω, το επέκεινα, το πνεύμα, ή μάλλον, το Άγιο Πνεύμα, που " εν είδει πυρίνων γλωσσών " στάλθηκε στους μαθητές του Χριστού. Μια πνευματική αναζήτηση. Να είναι αυτό που λέμε, η κεραία του καλλιτέχνη; Γιατί, πράγματι, συχνά ακούς από τραγουδοποιούς πράγματα που δεν θα τα περίμενες από αυτούς, πράγματα που φαίνεται να τους υπερβαίνουν.





Εν πάση περιπτώσει. O Gasser φαίνεται πως έχει υπ' όψιν τα λόγια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού "  Πυρ ήλθον βαλείν εις την γην και τί θέλω ει ήδη ανήφθη " και το  βαπτισθήσεσθε εν Πνεύματι Αγίω και πυρί ". Δεν ικανοποιείται από τις πεζές και απνευμάτιστες απαντήσεις των σοφών του κόσμου τούτου, αφού, όπως λένε οι στίχοι του τραγουδιού, αυτοί φαίνεται να έχουν χάσει το κλειδί για την αλήθεια. " Χρειάζομαι φωτιά στο μυαλό μου ", τραγουδά και με αυτούς τους στίχους εκφράζει την βαθιά πνευματική πείνα, την αναζήτηση του κάθε ανθρώπου, και μάλιστα του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου.





Βέβαια, η αίσθηση της πείνας, η αναζήτηση εκφράζεται γνήσια και πολύ χαρακτηριστικά. Και βιώνεται καθημερινά από πολλούς ανθρώπους, που ψάχνουν και ψάχνονται. Όμως εδώ προκύπτει το ερώτημα. Ποιό άραγε θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης; Γιατί βέβαια η συνειδητοποίηση της έλλειψης, της πνευματικής πείνας, η αναζήτηση, είναι το πρώτο βήμα για την αλήθεια. Όμως, τελικά το θέμα είναι: θα βρείς την αλήθεια; Θα βρεις τη γνήσια πνευματική τροφή; Θα χορτάσεις πνευματικά από τον ζώντα άρτον; Ή θα μείνεις στην αναζήτηση; Δυστυχώς, ο δυτικός άνθρωπος σπάνια βρίσκει την αλήθεια. Τις περισσότερες φορές μένει στο ψάξιμο. Άλλες φορές οδηγείται σε λάθος δρόμους, σε πλάνες και αιρέσεις, κάποτε καταλήγει ακόμη και στον αποκρυφισμό. Όμως, κάποιες φορές βρίσκει την αλήθεια! Ο ίδιος ο Κύριος είπε πως " ο ζητών ευρήσει και τω κρούονται ανοιγήσεται "!!!





Μερικά λόγια για το τραγούδι. Ερμηνεύεται από τον ίδιο τον Luke Gasser και την Doro Pesch, γνωστή και ως Βασίλισσα της Μέταλ ( Metal Queen ). Το τραγούδι έχει στοιχεία από ανατολίτικη μουσική τόσο στη σύνθεση, όσο και στην ερμηνεία, με ανατολίτικα όργανα να μπαίνουν κάπου κάπου, ωστόσο, βασικά, είναι ροκ. Σχετικά με το βίντεο, ο θεατής ας έχει υπ' όψιν τα σχόλιά μου για το ντοκυμαντέρ.


Παραθέτω το τραγούδι και τους στίχους του. Αν το τραγούδι είναι η ερώτηση, τότε οι εκκλησιαστικοί ύμνοι που παραθέτω λίγο παρακάτω είναι η απάντηση.


CitizenBasil













" Βλέπω την πορεία των προσκυνητών και αναρωτιέμαι ποιά θα είναι η κατάληξή του

και άκουσα τους λόγους κάποιων σοφών, αλλά αυτοί έχουν χάσει το κλειδί, το κλειδί για την αλήθεια
Στέκομαι πάνω στο βουνό και κοιτάζω προς την πεδιάδα
και προσπαθώ να βρω την πηγή, κρατώντας αυτό το άδειο ποτήρι στο χέρι μου


Στέκομαι σ' ένα σταυροδρόμι, όπου ο διάβολος προσπαθεί να βρει μια ψυχή,
είναι χειρότερος απ' τον άνδρα στο μακρύ μαύρο παλτό ( κακός από τραγούδι του Bob Dylan )
Η αναζήτησή μου συνεχίζεται
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ!


Στέκομαι στις όχθες του ωκεανού, βλέπω το ηλιοβασίλεμα σ' ένα βαθύ γαλάζιο ωκεανό


και πώς θα μπορούσα να βρω μια ιδέα για την αιωνιότητα;


Και εγώ βαπτίστηκα με νερό, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό,
αρκετό να βρώ αυτό τον δρόμο, που οδηγεί στην άλλη πλευρά


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ!


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΦΩΤΙΑ! ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΛΙΓΗ ΦΩΤΙΑ! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ! "




Η απάντηση στην πνευματική αναζήτηση του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου υπάρχει στους παρακάτω ύμνους











Ἦχος δ'

Παράδοξα σήμερον εἶδον τὰ ἔθνη πάντα ἐν πόλει Δαυΐδ, ὅτε τὸ Πνεῦμα κατῆλθε τὸ ἅγιον ἐν πυρίναις γλώσσαις, καθὼς ὁ θεηγόρος Λουκᾶς ἀπεφθέγξατο. Φησὶ γάρ· Συνηγμένων τῶν Μαθητῶν τοῦ Χριστοῦ, ἐγένετο ἦχος καθάπερ φερομένης βιαίας πνοῆς, καὶ ἐπλήρωσε τὸν οἶκον, οὗ ἦσαν καθήμενοι, καὶ πάντες ἤρξαντο φθέγγεσθαι, ξένοις ῥήμασι, ξένοις δόγμασι, ξένοις διδάγμασι, τῆς ἁγίας Τριάδος.


Τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, ἦν μὲν ἀεί, καὶ ἔστι καὶ ἔσται, οὕτε ἀρξάμενον, οὔτε παυσόμενον, ἀλλ' ἀεὶ Πατρὶ καὶ Υἱῷ συντεταγμένον, καὶ συναριθμούμενον; ζωή, καὶ ζωοποιοῦν, φῶς, καὶ φωτὸς χορηγόν; αὐτάγαθον, καὶ πηγὴ ἀγαθότητος· δι' οὗ Πατὴρ γνωρίζεται, καὶ Υἱὸς δοξάζεται, καὶ παρὰ πάντων γινώσκεται, μία δύναμις, μία σύνταξις, μία προσκύνησις, τῆς ἁγίας Τριάδος.


Τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, φῶς, καὶ ζωή, καὶ ζῶσα πηγὴ νοερά, Πνεῦμα σοφίας, Πνεῦμα συνέσεως, ἀγαθόν, εὐθές, νοερόν, ἡγεμονεῦον καθαῖρον τὰ πταίσματα, Θεὸς καὶ θεοποιοῦν, πῦρ, ἐκ πυρὸς προϊόν, λαλοῦν, ἐνεργοῦν, διαιροῦν τὰ χαρίσματα· δι' οὗ Προφῆται ἅπαντες, καὶ Θεοῦ Ἀπόστολοι, μετὰ Μαρτύρων ἐστέφθησαν. Ξένον ἄκουσμα, ξένον θέαμα, πῦρ διαιρούμενον εἰς νομὰς χαρισμάτων.



Κυριακή 17 Μαΐου 2015

APOLOGETIX - ΟΙ ΥΜΝΟΙ ΤΟΥ ΣΙΛΑ


Σήμερα, σε όλους τους ορθόδοξους ναούς διαβάστηκε ένα απόσπασμα από το 16ο κεφάλαιο των Πράξεων των Αποστόλων. Και, την Τετάρτη που μας έρχεται, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας. Αποφάσισα λοιπόν επί τη ευκαιρία να παρουσιάσω ένα τραγούδι που αναφέρεται συνοπτικά στα γεγονότα που περιγράφονται στο δέκατο έκτο κεφάλαιο του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων.

Το τραγούδι είναι από τους APOLOGETIX, ένα ροκ χριστιανικό συγκρότημα που ειδικεύεται σε επανερμηνείες κλασικών και μη ροκ επιτυχιών. Οι APOLOGETIX είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι. Έχουν πάρει όλες τις μεγάλες ροκ επιτυχίες, και έχουν ταιριάξει στις μελωδίες αυτών των τραγουδιών χριστιανικούς στίχους. Τα καταφέρνουν μια χαρά όσον αφορά την ενορχήστρωση και την ερμηνεία και οι στίχοι τους, συχνά, όχι πάντοτε, είναι υπέροχοι. Ο τραγουδιστής τους ιδιαίτερα είναι πολύ ικανός, αφού καταφέρνει να ερμηνεύει με επιτυχία τραγούδια διαφορετικού στυλ, διαφόρων καλλιτεχνών, καθένα απ' τα οποία έχει το δικό του ύφος, απαιτεί συγκεκριμένο εύρος φωνής, χρειάζεται για την ερμηνεία του συγκεκριμένες φωνητικές ικανότητες κ.τ.λ..



Βέβαια, μπορεί να προβληθεί, και δίκαια εδώ που τα λέμε, ο ισχυρισμός πως οι μελωδίες αλλά και ο όλος τρόπος ερμηνείας κάποιων τουλάχιστον ροκ επιτυχιών  δεν ταιριάζουν με χριστιανικούς στίχους. Δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση. Θα την προσπεράσω, σημειώνοντας πως όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν τα υπέρ και τα κατά τους, βοηθούν κάποιους, σκανδαλίζουν κάποιους άλλους.



Εν πάση περιπτώσει. Εγώ επέλεξα να παρουσιάσω ένα τραγούδι με ήρεμη και γλυκειά μελωδία. Είναι το THE SOUNDS OF SILAS ( Οι Ύμνοι του Σίλα ) που έχει γραφεί πάνω στο THE SOUND OF SILENCE των Simon και Garfunkel. Οι APOLOGETIX χρησιμοποιούν αυτή την κλασική πια μελωδία για να μεταφέρουν στους ακροατές τους τα γεγονότα που περιγράφονται στο 16ο κεφάλαιο των Πράξεων των Αποστόλων.

Οι APOLOGETIX δημιούργησαν το συγκρότημά τους από αγάπη για την μουσική αλλά και τη χριστιανική απολογητική. Γι' αυτό και διάλεξαν αυτό το όνομα, βάζοντας και ένα X στο τέλος για να το κάνουν πιο μοντέρνο. Στους στίχους των τραγουδιών τους αλλά και στην ιστοσελίδα τους αναφέρονται σε πολλά θεολογικά θέματα. Ονομάζουν τα τραγούδια τους parodies, χρησιμοποιούν όμως τον όρο όχι με την αρνητική του έννοια, αλλά με την έννοια που έχει στη μουσική ορολογία, που είναι « νέα ερμηνεία παλαιάς μελωδίας ή χρήση παλαιάς μελωδίας σε νεότερο έργο ». Τον όρο parody με αυτή τη σημασία συναντάμε και σε έργα του Μπαχ. Ίσως, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν αυτό τον όρο και για να γλιτώσουν τον σκόπελο των πνευματικών δικαιωμάτων, γιατί το βρίσκω λίγο απίθανο να πλήρωσαν δικαιώματα για όλες τις μουσικές επιτυχίες, των οποίων επανερμηνείες κυκλοφορούν.

Οι στίχοι του τραγουδιού SOUNDS OF SILAS παρατίθενται παρακάτω αλλά υπάρχουν και στο βίντεο. Δεν παραθέτω ελληνική μετάφραση. Αν θες να δεις τί λέει το τραγούδι, απλά διάβασε το 16ο κεφάλαιο των Πράξεων των Αποστόλων.



CitizenBasil






ΣΤΙΧΟΙ


Paul and Silas, the Bible says, had come to talk to the Philippians
Because a vision of a man speaking came to Paul while he was sleeping
And the vision of the Macedonian man, said to them
“Come help us, Paul and Silas”
In Acts 16, they walked around, and tried to get to know the town
Went to pray down by the river.  They met a lady there named Lydia
They baptized her there and she asked, “If it be all right,
"Come spend the night, and stay a while at my house.”
They met a slave girl later on, who made her masters quite a lot
Fortune-telling was her occupation; she had a spirit of divination
It was driven out when Paul said Jesus’ name
But then they came and arrested Paul and Silas
Threw them right into the jail; Paul and Silas’ faith prevailed
Prisoners at midnight heard them praising God that they were Christ’s servants
Then an earthquake came and shook the jail and let go from the cell Paul and Silas
And the jailer bowed and prayed, “What must I do to be saved?”
And they said, “Believe in the Lord Jesus and you shall receive His forgiveness."
Paul and Silas taught the word of the Gospel
to him and his entire house and everyone now is in heaven with Paul and Silas